fredag den 30. september 2011

Andebryst med friske figner, blomsterhonning og porter.


Friske Figner  er jo billige for tiden og smager bare så skønt. I denne ret, fungerer de i fantastisk samspil med andebryst, porter og honning! Vi fik Waldorfsalat (light) til. Det vil sige finthakket bladselleri, æble i tern, Vindruer og valnødder vendt med cremefraiche 6%, smagt til med sukker, citronsaft, salt og peber. Dertil bådkartofler.

Ingredienser:

2 fyldige berberi andebryster á ca. 200g
8 friske modne figner
8 spsk. balsamico
1,5 dl porter
2 hele stjerneanis 
4 spsk. blomster honning

Rids andebrysterne på skindsiden i små kvadrater, og steg herefter brysterne på skindsiden ved jævn varme på en pande i ca. 7- 8 min, vend dem og steg dem 2-3 min. på den anden side. Brysterne hviler ca 10 min., så de bliver flot rosa.
Tilbered fignerne imens: Skær fignerne i kvarte stykker. Kom balsamico, porter samt stjerneanis i en sauterpande og nedkog det sammen med honningen. Tilsæt fignerne, når det begynder at få sauce konsistens, og vend dem forsigtigt til de blot er lune og stadig har konsistens. Skær herefter andebrysterne i  skiver, lidt på skrå og anret dem sammen med fignerne.
Kan evt. serveres med sprøde kartofler efter egen fantasi.











































































torsdag den 29. september 2011

Kanelsnurrer á la Meyer.




Foto: Sara B. Clausen


 Åhhh, de her er vanedannende - de smager mildest talt urimelig godt. Indrømmet at jeg har en stor forkærlighed for kanel. Opskriften er fra "Meyers bageri" og den  er bare super!
Der skal æltes i rigtig lang tid (og det er vigtigt at overholde, for at resultatet bliver så godt)- jeg savnede i den grad den Kitchen aid køkkenmaskine, som jeg drømmer om. Jeg brugte dejkroge på min oldsag af en elpisker og den imponerede mig ved at holde til det!
Meyer skriver han får 16 kanelsnurrer ud af sin opskrift, så synes jeg han må lave dem meget store- jeg fik 28 stk. og de var pænt store.

Igredienser:
5 dl kold sødmælk
50 g. gær
1 stort æg
1000 g. hvedemel
150 g. sukker
15 g.havsalt
12 g. stødt kardemomme
150 g. smør

Fyld.

125 g. blødt smør
125 g.  sukker
2 spsk.stødt  kanel

Hæld mælken i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, hvedemel, sukker, salt og kardemomme. Ælt dejen til den er helt glat og smidig og slipper skålens sider. Ca. 20 min. (Røremaskine på medium hastighed). Skær smørret i små terninger og tilsæt det lidt efter lidt mens dejen æltes videre i endnu 20 min. Herefter hviler den i 1½ time med klæde over.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til til et rektangel der er 40 cm bredt og 50 cm langt.Smør smørret ud på  dejen og strø sukker og kanel over, gnid det ind i smørret med hænderne, så det er jævnt fordelt.

Fold en trediedel af dejen ind mod midten og fold den anden del over så der nu er tre lag. Rul dejen lidt forsigtigt ud så remoncen ikke presses ud. den skal være 30 cm bred og 50 til 60 cm lang. Skær den herefter ud i 16 strimler som "snurres" rundt ved at vride den mod modsat fra hver ende. Sno dejstrimlen to gange rundet om   gange rundt om den anden hånds pege og langefinger. Træk snippen ind i bollen og "lås den". Sæt kanelsnurren på en plade med bagepapir  med snoningerne opad.  Lad efterhæve til dobbelt størrelse. ca. 2 timer. pensles med æg og drysses med lidt sukker.

Bag i ovnen ved 200 grader i 12 - 14 min.

du kan se i linket her, hvordan man snor bollen, det er næsten lettere end at læse sig til det :-) :

http://www.youtube.com/watch?v=kfukCv9F368


Foto: Sara B. Clausen



onsdag den 28. september 2011

Hvid chokolademousse med jordbær på bunden.

Foto. Sara B. Clausen



Chokolademousse smager jo altid godt - den hvide udgave her, ser rigtig fin ud med en skøn rød jordbærsylt på bunden, som trækker smukke striber op gennem det rene hvide, når man fører skeen igennem. Desværre fik jeg ikke taget et billed der viser dette, så der må du bare stole på mig :-) Så kan du også få smidt nogle af sommerens dejlige jordbær fra fryseren i og mindes sommerens sødme.
Gæsterne vil synes om denne her!

8 personer:

Til jordbærsylt:

250 g. jordbær
150 g. sukker
1 spsk vand.

Hvis Chokolade mousse:

1 blad husblas
200 g. god hvid chokolade
1 dl pasteuriseret æggeblomme
1 spsk flormelis
1½ dl. pasteuriseret æggehvide

Til pynt:
 
Revet hvide chokoladeflager

Jordbærsylt: Kog bær, sukker og vand for svag varme i ca. 15 min. Skum af undervejs. Fyld sylten i bunden af 8 smukke glas og lad afkøle helt i køleskabet.

Hvid chokolademousse: Læg husblas i blød i ½ l. koldt vand i ½ time. Smelt chokoladen over vandbad. Pas på der ikke kommer vand ned i chokoladen, for så er den ødelagt!
Chokoladen skal være godt lun. pisk æggeblommer og flormelis til en tyk æggesnaps. Pisk æggehvider stive for sig selv. Kom den godt lune chokolade op i æggesnapsen og vend den godt rundt. vrid husblas fri for vand. Kom den i et glas og smelt den under omrøring i vandbadet fra chokoladen. Kom den smeltede chokolade op i den lune chokoladeæggesnaps. Vent 5 min. Tag imens  de kolde glas med jordbær i ud af køleskabet. Rør halvdelen af de stive æggehvider i den tempererede chokolademasse. Kom herefter chokolademassen op i de resterende æggehvider og vend forsigtigt rundt til det er en ensartet masse. Fyld glassene med jordbærsylt med en passende mængde mousse. Afslut med lette flager af hvid chokolade og opbevar i køleskab indtil servering. ( mindst et par timer).


Chokoladeflager: Anvend en let bøjelig kokkekniv med lige skær. Placer Chokoladepladen godt, så den ligger på tværs af bordet, stem mod med maven (viskestykke i mellem) og træk forsigtigt kniven mod dig selv mens den holdes vinkelret på chokoladen.

Velbekomme!





Creamy masala chicken


Foto: Sara B. Clausen


Elsker bare Indisk mad og heldigvis er det en glæde jeg deler med mine børn. Her til aften fik vi denne ret som varmt kan anbefales. Egentlig skal der jo piskefløde i, ifølge opskriften, men i det hele taget erstatter jeg ofte fløde med Milda 4% eller cremefine 7% og sparer derved lidt på kalorierne, Efter min mening smager det helt fint på denne måde og jeg føler ikke noget afsavn. Det er sikkert et temperamentsspørgsmål :-)
I denne brugte jeg cremefine.

Ingredienser:

4 kyllingebrystfileter, i tern.
3 cm frisk Ingefær, skrællet og finthakket.
2 fed hvidløg, finthakket
1 tsk. Chilipulver
2 spk frisk koriander, hakket.
Saften fra en lime
2 spk. vegetabilsk olie
1 frisk rød Chili, renset og hakket.
1 Løg
1 tsk. tørret gurkemeje
2 dl Fløde
1 dl hønsefond
Saften fra ca. en kvart citron
Salt, peber.

Kom kyllingetern, Ingefær, hvidløg,Chilipulver, koriander og limejuice samt 1 spk. olie i en skål, rør sammen og lad marinere i 30 min eller længere.
Hak den friske chili og løget.

Varm en sauterpande hæld kylling med marinade på og steg i ca. 6 min. sæt til side i en anden skål.  Varm lidt olie og lad løg og chili stege til det er akkurat bløde, tilsæt gurkemeje og lad stege ca. 1 min. Tilsæt fløde og hønsefond. lad simre i 3-4 min. Tilsæt herefter kyllingen og lad retten simre i ca. 5 min yderligere. Smag retten til med salt, peber og citronsaft.


Foto: Sara B. Clausen


Tilbehør:
Basmatiris, mangochutney og Naanbrød.
Husk at skylle risene i flere hold koldt vand, til vandet er klart og "risstøvet" vasket væk, stil dem gerne i blød med koldt vand nogle timer. Kog ellers efter anvisning på pakken. Så får du fine løse ris.

Velbekomme!

tirsdag den 27. september 2011

Dejlige og nemme koldhævede morgenboller.


Foto: Sara B. Clausen

Det er bare så dejlig nemt, at lave dejen aftenen før og vupti har man skønne velduftende og velsmagende boller næste morgen. Helt uden klistrede fingre!
Disse er klart en af mine favoritter, måske bliver det også en af dine?

Til ca. 16 Boller.

Ingredienser:

6 dl. vand, koldt.
25 g. gær
2 tsk. salt
2 spk. flydende honning
400 g. hvedemel
200 g. grahamsmel
150 g. Havregryn
100 g. fuldkornsmel

Rør gæren ud i det kolde vand. Tilsæt salt og honning og rør til det er helt opløst. Tilsæt derefter Havregryn, Grahamsmel og fuldkornsmel og rør sammen, evt. med dejkroge på elpisker. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen. Dejen skal være lidt klistret. Dæk med film eller låg hvis du har sådan et til dit dejfad og sæt i køleskab natten over. Tag ud næste morgen 30-60 min før bagning. Sæt dejen på plader, beklædt med bagepapir, ved hjælp af to skeer. Du behøves slet ikke at have hænderne i dejen.
Bag ved 225 grader i varmluftovn i ca. 12- 15 min.

Velbekomme!

Foto: Sara B. Clausen

Japanske mandler



Selvom studierne i disse dage tager meget af min tid, kan der da lige klemmes en lille hurtig opskrift ind :-) Disse mandler, som er perfekte ledsagere til drinks og  til velkomst snack hvis man har gæster, er nok noget af det nemmeste at lave! men de smager fantastisk og koster en brøkdel af hvad man giver for købte f.eks saltede mandler.

Du skal bruge:

ca. 200 g. mandler
1½ dl. japansk soja

læg mandlerne i blød i soyaen i mindst 4 timer- kan også sagtens stå natten over. Tænd ovnen på 150 grader. Hæld mandlerne i en si så sojaen drænes fra. Læg mandlerne i et lag på en plade med bagepapir og rist dem i ovnen i ca. 20 min. Lad køle af og server. Lav hellere rigeligt for de får hurtigt ben at gå på :-)

søndag den 25. september 2011

Mormors franskbrød

Foto: Sara B. Clausen


Jeg er jo som "sundhedsfreak" glad for fuldkorn, som også i dag sneg sig ind i opskriften, da min søn bagte pølsehorn til sin lejrskole(gode forresten!). Men denne opskrift har ikke set skyggen af fuldkorn, men smager åhhh så godt og duften og smagen, bringer mig lige tilbage til dengang min elskede mormor, bagte den slags til os. Vi kunne næsten ikke vente til de var kølet af, med at smage! En gang troede min søster og jeg, at vi havde regnet den ud, og gravede den bløde hvide krumme ud fra undersiden af brødet og stillede herefter den tomme skal tilbage : ) Vi var vist  ikke helt populære bagefter. Jeg har arvet hendes "Frøken Jensens kogebog" og synes det er så hyggeligt, at læse hendes sirlige små håndskrevne noter ud for opskrifterne.

Til to franskbrød:

6 dl mælk
50 g, smør eller margarine
50 g. gær
2 tsk salt
2 tsk sukker
ca.1000 g mel

Mælk og fedtstof varmes, til det er lunkent. Gæren røres ud heri. Salt og sukker tilsættes. Lidt af melet gemmes til æltningen, det øvrige hældes i . Dejen tages ud på meldrysset bord og æltes til den er blank og sej, Stilles til hævning et lunt sted til den er dobbelt i størrelse. Ælt herefter dejen igennem og form til to brød der sættes på en plade. Brødene efterhæver i ca. 30 min. Ridses på skrå og pensles med æg. bages ca. 35-40 min min ved 200 grader. ( mormors note er : på 2. rille:)

Foto: Sara B. Clausen

Blomkålssalat med tranebær og æble.

Foto: Sara B. Clausen
Opfandt denne salat i går som ledsager til vores oksefillet og hasselbagte kartofler og synes selv den blev rigtig vellykket. Så hermed opskriften. Jeg synes egentlig at den vil kunne passe til mange retter og ville ret sikkert også være god serveret til vildt, And m.m.
Helt sikkert ikke sidste gang jeg laver den :)

Ingredienser:

Et fint blomkålshoved
2 æbler
3-4 Forårsløg
En stor håndfuld mandler
En stor håndfuld tørrede tranebær.


Dressing:
2 dl. cremefraiche 9%
saften fra 1 citron
1 spk. Sukker
salt og friskværnet peber

Skær/pluk blomkålen i meget fine små buketter. Skær æbler i fine tern. Rens og skær forårsløg i tynde skiver.Bland det hele sammen i et fad eller skål og tilsæt tørrede tranebær. Rist mandlerne på en tør pande og hak dem groft. Bland halvdelen i og gem resten til at drysse over.
Bland dressingen sammen og smag til med salt og peber. Vend den godt rundt i salaten og drys de sidste mandler over.
Jeg havde desværre kun mit mobilkamera med til at fotografere men håber billederne alligevel give en idé om hvordan salaten tager sig ud.


Foto: Sara B. Clausen


Velbekomme

fredag den 23. september 2011

Speltpizza med parmaskinke og babyleaves.

Foto: Sara B. Clausen


Aftensmaden i dag. Der blev 4 mellemstore pizzaer med dejlig sprød bund- Fredag er tit hjemmelavet pizza dag her hos os :-)

Dej: 
25. mg. gær
3 dl. vand
3/4 tsk salt
200 g. Grahamsspeltmel eller almindelig grahamsmel
300 g. Hvedemel

Tomatsauce:
Et finthakket lille løg.
1 dåse flåede tomater eller passato.
1 fed hvidløg
2 tsk. Oregano
3/4 tsk salt
½ tsk. sukker

Fyld:
ca. 1½ frisk mozzarella
150 g.Parmaskinke eller lignende
Babyleaves eller baby spinat
lidt tørret oregano til at drysse over


Dej: Udrør gæren i det lunkne vand. tilsæt salt og mel og ælt dejen sammen. Lad hæve en time eller i køleskab ti timer, hvis du er i god tid- tages i så fald ud en time før den skal bruges. Lav 4 kugler af dejen og rul tyndt ud. Læg pizzadejen på bagepapir som trækkes over på pladen når de skal bages.(pladen skal være varmet i ovnen, så bliver de mere sprøde.

Ingredienser til saucen bladens sammen i en gryde og simrer i 10-15 min, til det tykner lidt. Stilles til side og køler lidt.

Fordel tomatsaucen på bunden, husk at lade ca. 1,5 cm være tom yderst på dejcirklen. og skær mozzarellaosten i tynde skiver som fordeles på de 4 bunde. drys med lidt oregano. Bag i ca. 20 min. Varmluft med mest varme fra bunden hvis du har den funktion.

Lad pizzaerne køle et øjeblik og fordel herefter skinken og babyleaves på .Server- gerne med en god salat til.

Frisk tomatsalat med Grillet peberfrugt og feta.

Foto: Sara B. Clausen


Jeg er vild med grillede peberfrugter og i det hele taget de ting der er i denne salat :-) Jeg brugte Løgismose øko.salatost med chili og oregano i stedet for klassisk feta (synes Løgismose har nogle super produkter).

Du skal bruge:

2 røde peberfrugter.
en pakke babyleaves eller baby spinat
500 g. halverede cherrytomater
Fetaost

Dressing:
4 spk. citronsaft
1 fed presset hvidløg
salt og peber
2 spk. honning
Friskhakket timian eller Rosmarin
9 spk. olivenolie

Skyl salaten godt og lad den dryppe af. halver peberfrugterne og gril dem i ovnen med skindsiden op til de er sorte. Lad køle lidt og læg dem i en pose i 10 min. så er skindet let at tage af.
halver tomater. Skær peberfrugter i strimler. Bland babyleaves og tomater og placer peberfrugt ovenpå og smuldr fetaen over.Rør dressingen sammen og hæld over.

Velbekomme.

Upside down kage med pærer


foto: Sara B. Clausen

Forsøgte mig med denne opskrift, fra det link jeg postede lidt tidligere i bloggen. Den er rigtig lækker, men jeg synes ikke at dejmængden slog til i forhold til en form på den angivne størrelse. Så jeg måtte skynde mig at røre en portion mere sammen. Vil gætte på at 1½ gang opskriften måske snarere passer ( men stadig kun 4 pærer). Men kagen smager godt- pære og ingefær er en rigtig god kombination! Skriver opskriften i det oprindelige mål.

200 g. brun farin
100 g. smør
4 æg
200 g. hvedemel
2½ tsk. bagepulver
2 tsk stødt Ingefær
4 Clara Friis pærer.

Tænd ovnen på 180 grader. Rør brun farin og sukker blødt og cremet, pisk æg i et af gangen. Bland de tørre ingredienser i en anden skål. Vend melblandingen i dejen.
Rens pærerne og fjern kernehus. Skær i kvarte og lig i bunden af en Bageform ca. 20 x 30 cm. foret med bagepapir. Hæld dejen over og glat overfladen med en dejskraber.
Bag kagen i ca. 35 min, prik med en kødnål og give længere om nødvendigt. Lad køle lidt og vend den så om, upside down, så pærerne der før var i bunden, bliver synlige på toppen. (ses ikke så tydeligt lige på mit billede desværre). Server med cremefraiche.

Et lille tip...

Må lige gøre opmærksom på et rigtig godt madlink som jeg selv blev gjort bekendt med i dag. Der er rigtig mange lækre og sunde opskrifter med masser af grønt og flotte og appetitlige billeder! Og så kan magasinet fås gratis i Kvickly, Bilka m.m. Tjek det ud, du vil sikkert blive begejstret :)

http://saesonforgodsmag.dk/




billed fra siden



torsdag den 22. september 2011

Tunfrikadeller med sesam - serveret med ovnbagte rodfrugter og Rucola, Mango, æblesalat samt krydderdressing.

Det er lang tid siden jeg sidst har lavet tunfrikadeller og det er en skam for det smager faktisk virkelig godt, Vi nød dem her til aften sammen med rodfrugter, en god salat og en krydderurtedressing med lidt finthakkede kapers i - sidstnævnte passer så godt til tun. Citronen må man selvfølgelig heller ikke glemme :-)

Foto: Sara B. Clausen


Jeg lavede 1½ gang opskriften og det svarede til ca. 15 frikadeller.

Tunfrikadeller:

2 dåser tun i vand.
200 g, løg finthakket eller revet.
1 æg
2 spk. hvedemel
½ dl. mælk
en dusk frisk timian, hakket.
en dusk frisk dild, hakket.
1 spk. Sesamfrø
Salt og peber
Olie eller smør til stegning.

Dræn tunkødet i en sigte og findel det herefter i en skål med en gaffel. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør farsen sammen. Sæt den i køleskabet i en halv time. Varm fedtstof på panden og steg få frikadeller af gangen ( har man for mange på panden, bruner de ikke lige så fint, det gælder alle slags frikadeller). Server dem med hvad du har lyst til.

vi fik denne salat:

Foto: Sara B. Clausen


som bestod af Rucola, en mango, et æble, rødløg og små dadeltomater.


Desuden lavede jeg rodfrugter i fad. Jeg brugte kartofler, pastinak, gulerod vendt med timian og lidt olivenolie og salt.


Foto: Sara B. Clausen


Dertil rørte jeg en dressing af Fromage frais, friskhakket dild, et lille fed hvidløg, lidt salt og peber samt citronsaft og en lille bitte smule sød sennep. Og kom lidt hakkede kapers i. Det smagte godt til tunfrikadellerne.

onsdag den 21. september 2011

Paulines Chokoladekage.

Denne opskrift kommer på sin vis langvejs fra. Jeg har fået den af mine drenges farmor ( som i øvrigt er en seriøst god kok !) og som vist nok fik den af en engelsk veninde, da de engang var U- landsfrivillige i Kenya. Det er en 100 % sikker succes og den går altid rent ind hos folk og så er den bare så nem at lave! Derfor kom jeg i tanke om den nu, da jeg kort før sengetid, kom i tanke om, at jeg bør have kage med på arbejde i morgen. På mandag starter jeg nemlig på sundhedsfaglig Diplom udd. og ser ikke mine kollegaer i 7 uger.Og så er det godt at kende en opskrift, der smager som en million (Kan man mon sige det?) men kan laves af hvad man næsten altid har i sit forrådskammer. Måske vil du også kunne få glæde af den en dag.
En ting er det vigtigt at huske- dejen kommer til at virke meget tynd og du vil helt sikkert tænke "Ajjjj, kan det nu også passe? jeg må hellere give den lidt mere mel". Men nej lad være med det- den er lige som den skal være!

Foto: Sara B. Clausen


Du skal til en alm. springform på ca 27 cm.i diameter bruge:

225 g. sukker
100 g. margarine/smør
3/4 tsk. fint salt
125 g. mel
2 tsk. bagepulver.
50 g. Kakao (usødet)
3 æg
2 dl. Kogende vand

Flormelis til at drysse over inden servering.

Pisk æg og sukker tykt og skummende. Smelt margarinen. Bland alle de tørre ingredienser og sigt dem ned i melet. vend det hele sammen med lette bevægelser med en dejskraber, rør smeltet margarine i og til sidst tilsættes det kogende vand. Dejen er nu meget tynd (don´t worry) hæld den i en smurt springform eller beklæd den med bagepapir og vær forvisset om at den er helt perfekt når den kommer ud :-). Bag kagen ca. 40 min ved 190 grader. Inden servering drysses et fint lag flormelis over med en lille sigte.

Marokkansk kylling


Har her til aften lavet denne ret. Jeg elsker krydret mad og synes kanel, chili og stjerneanis dufter og smager fantastisk . Min yngste søn kom i går hjem med friskpresset æblemost fra klubben, herligt når man så kan bruge det i en ret. Hvis du får lyst til at prøve finder du opskriften herunder.



Foto: Sara B. Clausen

 Ingredienser:

1 hel kylling ca.1500 g.
16 abrikoser, halverede.
3 små løg
2 kanelstænger, brækket i 4 dele.
3 stjerneanis
8 hele kardemommekapsler.
2 røde chilier uden kerner.
salt og peber
1,5 dl Æblejuice
Olivenolie- evt. chiliolie.

Parter kyllingen i 8 dele. Skær løgene i både. Hak chilierne fint. Vend kyllingen i lidt  olie  i en bradepande og krydder kyllingen med  salt og peber. placer alle ingredienser i det ovnfaste fad rundt om kyllingen og hæld æblejuice over. Steg i ovnen i ca.1 time ved 180 grader. Dryp kyllingen ind i mellem med væden fra fadet.Skru evt lidt op til sidst, hvis skindet ikke er sprødt nok. Server med ris og fladbrød samt en god salat. Sovsen kan sigtes ned i en gryde og jævnes en smule med maizena og serveres dertil. husk at sige at der er hele krydderier i, hvis du ikke fjerner dem. Det kan godt være lidt intenst at tygge på en hel kardemomme kapsel ;-)

Velbekomme!

Ragú alla bolognese - som mamma laver den :-)

Alle børn elsker jo næsten spaghetti med kødsovs og børnevenlige retter hører bestemt hjemme i vores familie- men det skal altså laves så voksne også synes der er noget ved det. Der er kæmpe forskel på en dansk version af pasta med kødsovs og så den Italienske ragú som der er kælet for, gode råvarer og lang tids simren i køkkenet mens duften spreder sig.




Du skal bruge:

( 6 personer)

500 g. magert oksekød
300 g. magert svinekød
100 g. røget bacon i tern
2 store gulerødder
2 løg
2 stilke bladselleri
3 fed hvidløg, finthakket
1 rød chili u. kerner, finthakket
2 lauerbærblade
1 spk.Timian
1 spk. Rosmarin
1 spk.Oregano
salt og Peber
1,5 dl. rødvin
1 dåse Flåede tomater
3 spk. tomatkoncentrat

Løg, hvidløg, bladselleri, chili og gulerødder skæres i fine tern. og steges i lidt olie. tages op og lægges til side. Herefter brunes bacon sammen med det hakkede kød og laurbærblade, timian, rosmarin, oregano og friskkværnet peber. Når kødet er brunet hældes rødvinen ved og retten koger et øjeblik før grøntsager tilsættes og de flåede tomater og tomatkoncentrat hældes derefter ved. Lad sovsen simre længe gerne flere timer og mindst en time.

søndag den 18. september 2011

Kyllingfillet i vinsovs.

Har netop afprøvet denne opskrift og ret begejstret. Sovsen bliver super lækker og skalotteløgene, får den dejligste sødme ved tilberedningen, som virkelig klæder retten.


(Til 4 personer)

250 g, skalotteløg
250 g. champignoner.
smør
4 kyllingefilleter
4 kviste frisk timian
Salt/peber
Bacon ( ca. 6 skiver - de hele stykker man selv skærer smager bedst)


Til sovsen:

 2 skiver bacon
1 stort løg
2 fed hvidløg
2 dl. rødvin
1 dl. hønsefond
2 spk.tomatkoncentrat
2 spk. kinesisk soja
2-3 kviste frisk timian
ca. 1 stor spk. maizena

1.sovs:
skær baconskiver og løg i små tern og steg i en lille kasserolle ved middel varme  i nogle minutter. Pres hvidløgene over og rør rundt.
Tilsæt rødvin, hønsefond, tomatkoncentrat,soja og frisk timian. Lad simre under låg ved svag varme i 30 min. Herefter sigtes sovsen ned i en ren kasserolle og stilles til side.

2. kylling:
Sæt ovnen på 125 grader. Skræl skalotteløgene og steg dem på en pande i lidt smør i 5-6 minutter. Ryst panden regelmæssigt. Hæld dem over i et ildfast fad.Rens og skær champignon i kvarte og steg dem på panden i lidt smør til de har fået lidt farve,tilsæt lidt salt og læg også disse i det ildfaste fad.
Lav et lille indstik i hver kyllingefillet og stik en kvist frisk timian herind. krydder med salt og peber. Brun i smør på begge sider til kyllingen har en fin farve og læg den i ildfast fad.. Stil fadet midt i ovnen og lad stå ca. 25 min.

Tilbered imens sovsen som skal jævnes lidt og hvad du ellers ønsker af tilbehør, fine små kartofler eller som jeg gjorde små kartoffelbåde.
steg 4 skiver bacon. Anret til sidst retten med champignon og skalotteløg rundt om kyllingen, sovs over og lidt frisk timian. Placer en skive bacon op af kyllingen ( det har jeg glemt på billedet :-)Tilbehør ved siden af.

Jeg lavede en Fenikkel/ æblesalat med vindruer til som smagte godt sammen med retten.Opskriften findes også her på Bloggen.




Fenikkel/æble salat med vindruer.

2. stk. fennikelknolde.
1 rødt æble.
en stor klase grønne eller røde druer u. sten
½ dl. citronsaft
½ dl. god olivenolie
1 fed knust hvidløg
2 spk.rørsukker
fiskværnet peber og havsalt

Rens fenikkel og skær i supertynde strimler, helst på mandolin. Kom derefter strimlerne i iskoldt vand. Rens æblet og skær i to halve(med skræl) som herefter skæres i meget tynde skiver. Skyl druer og halver og fjern evt.kerner.
Rør dressing sammen af citronsaft, olie, hvidløg sukker og salt samt friskkværnet peber. Si vandet fra fenikkel stykkerne og tør dem helt i salatslynge eller viskestykke. Bland med æbler og vindruer og hæld dressingen over.


torsdag den 15. september 2011

Baguette.

Har bagt disse utallige gange og synes opskriften er super god. Det er nogen gange svært at forstå, at noget så simpelt kan smage så godt. Perfekt tilbehør til buffeten, salater, gode pølser og oste eller måske en dejlig varmende efterårssuppe. De bliver allerbedst hvis man tager sig tid til at starte dagen før med surdejen- men man kan godt lave dem samme dag. så skal gærmængden bare fordobles og dejen æltes sammen. Det er dog fortsat vigtigt at dejen hæver af to gange en gang 3 timer og efterhævning i 40 min.
Jeg er super glad for min uopslidelige Eva Trio form som giver flotte flutes med nopret sprød bund. (se indsat billed nederst).





Baguette (3 stk)

Surdej:
100 g. mel
10 g gær (ikke mere!)
2 dl. Vand.

Dej:
500 g. mel
2 dl. vand
2 tsk salt

Dag 1:
Begynd dagen før med surdejen. opløs gæren i 2 dl knap lunken vand ca 35 grader. og bland herefter melet i. dejen skal være meget lind. Tildæk skålen med film og lad den stå ved stuetemperatur til næste dag.

Dag 2:
Rør vand og salt i surdejen og ælt melet i lidt af gangen. det er lidt forskelligt hvor meget mel dejen kan tage- men den skal være let og smidig og slippe fingrene. Stil dejen til hævning et lunt sted, dækket med vådt viskestykke i 3 timer.


Ælt efterfølgende dejen godt igennem og form til tre lange flutes. Lad efterhæve i fluteform eller på plade med bagepapir i 40 min. Rids dem på skrå med en meget skarp kniv. Pensl dem med vand og sæt i en 200 grader varm ovn. pensl gerne et par gange under bagning eller sprøjt lidt vand ind i ovnen. bag 15 til 20 min.

De er klart bedst samme dag som de er bagt men kan selvfølgelig sagtens fryses og varmes.

Sådan ser fluteformen ud:




onsdag den 14. september 2011

Lammefillet med citronpesto og ovnkartofler.

Denne ret vil nok altid være en af mine yndlingsretter- var vild med den fra først bid jeg nogensinde fik, for snart mange år siden. Lam er jo noget, som mange folk mener de ikke kan lide- men jeg har omvendt mange proklamerede "lammehadere" gennem min tid og denne ret, plejer at gå rent ind hos alle.
Lammefillet er en meget lækker, fedtfattig og mør udskæring. Samtidig rækker kødet faktisk langt. Jeg håber at du vil få lyst til at prøve :-)

Start med at lave Citronpestoen, den har godt af at stå og trække lidt.

 ca. 4 personer:

Ingredienser Citronpesto:

1-2 fed hvidløg
1 bakke frisk basilikum
1 dl. pinjekerner ( eller smuttede mandler)
½ spk. citronsaft
1 knivspids sambal oelek (chilipasta)
1½ dl. tempereret jomfru olivenolie af god kvalitet.
½ tsk salt

Kom hvidløg, basilikum, citronsaft, Pinjekerner og sambal oelek i en blender og tilsæt olivenolien i en tynd stråle mens maskinen kører. Når konsistensen er passende. smages pestoen til med lidt salt. Pas på ikke at bruge for meget, da smagen træder tydeligere frem når den har trukket lidt.


Ovnkartofler:
kan jo laves på så mange måder- men en som altid er nem og en sikker succes er denne. Jeg køber de små kartofler i poser, som kan bruges med skræl.

2 poser med små gourmet kartofler.
salt.
smør
hvidløg.
evt. timian

kartoflerne skylles og skrubbes men skrællen bevares på. Skæres i halve og koges ganske lidt  ca. 10 min. Vandet hældes fra og smørklat (størrelse efter samvittighed og smag) tilsættes og smelter over de varme kartofler.1 fed hvidløg presses ned i gryden og og evt. timian tilsættes. Dette trin kan man faktisk godt gøres længe før man skal servere retten og så bare opbevare kartoflerne køligt. Når det passer med evt. gæsters ankomst, hælder man så blot kartofler i en bradepande og sætter i ovnen ved 200 grader til kartoflerne er sprøde og gyldne ca. 50 min. smages til med lidt flagesalt inden servering.

Lammefillet:

500- 600 g. ( til 4 pers.)
Friskkværnet peber
1 spk olivenolie og 2 spk, smør til stegning.
Salt.

Ikke så mange dikkedarer, kødet smager fantastisk i sig selv og skal blot drysses med lidt god friskkværnet peber.  Brun det over god varme( i smør/olie blandingen). Det skal ca. have 4 min.på hver side. Så er det fint rosa i midten.Skal efterfølgende pakkes i alufolie og et viskestykke over og stå i ca. 6-10 min.Kødet skæres herefter ud i tynde skiver på skrå , så skiverne bliver større, ved servering anrettes 3-4 skiver på hver tallerken, citronpestoen hældes dekorativt over stykkerne og kartoflerne serveres ved siden af. Pestoen fungerer som sovs til kødet og de to klæder hinanden perfekt!

Man kan sagtens servere en god salat til også, hvis man gerne vil have lidt mere grønt :-)

Et himmelsk måltid- intet mindre.


tirsdag den 13. september 2011

Tiramisu - så englene synger :-)

Tiramisu betyder oversat fra Italiensk noget i retning af  "træk mig op"- måske fordi ens humør kun kan bliver trukket op, når man nyder den?
Jeg har ofte lavet denne dessert til fester og skal altid ud med opskriften bagefter.Klart en af mine yndlingsdesserter. Langt fra sund- men syndigt lækker!


Ingredienser:

2 bøtter mascarpone (skal tages ud af køleskab 1-2 timer før brug)
6 pasteuriserede æggeblommer
150 g.flormelis
1 tsk vanillie
1/4 l.piskeflløde
3 pasteuriserede æggehvider.
Lady fingers (savoiardi kiks) 
stærk kaffe
Marsala
2.spk. sukker
usødet kakao

Tilberedning:

Æggeblommerne piskes med flormelis og vanillie til en æggesnaps og blandes/ vendes blidt i Mascarponen med en dejskraber.
Piskefløden piskes og æggehviderne piskes ligeledes stive i en anden skål. Flødeskum og hvider vendes herefter blidt i ostecremen.

ca. 2 dl. kaffe blandes med sukker og 1 dl Marsala og kiksene dyppes hurtigt i disse så de lige suger væden. Lægges derefter i et lag, i enten et stort fad eller portionsanrettes i glas. Herefter et lag Mascarponecreme. Nyt lag af kiks dyppes, mascarponecreme og så fremdeles.
Der sluttes, med et lag Mascarponecreme. Dækkes til med film og står gerne natten over i køleskab. Inden servering drysses med Sigtet Kakao.
Evt. kan man rive mørk chokolade over, det ser også fint ud.

Mums!!


Sprødt morgenmadsdrys- så starter dagen godt :-)

Herhjemme hos os, er det blevet meget populært, med hjemmelavet drys på yoghurt om morgenen. Når man først har prøvet det nogle gange, tager det ikke lang tid, at tilberede. Kombineret med frisk frugt og et fedtfattigt morgenmadsprodukt (fx. græsk youghurt 2 %, Ylette, Cheasy yoghurt m. Vanilje, Skyr e.l.) har man et sundt måltid at starte dagen på.
Vi har to varianter,som vi er glade for.Rugbrødsdrys og Musli.
Opskrifterne får du her:

Rugbrødsdrys:

10 skiver fuldkornsrugbrød ( rives i mindre stykker)
100 g. Hasselnødder eller mandler
3. tsk, Kanel
2 tsk vaniljepulver ( ikke sukker men kun de sorte korn f.x. fra urtekram)
4. spk. Mørk kakao (usødet)
4 spk. Mørk rørsukker.

Det hele kommes i en foodprocessor/ evt.stor blender og køres til det har den ønskede grovhed, Nødderne må gerne stadig være i grove stykker. Fordel det, i et lag, på to plader, beklædt med bagepapir. og bag det i ca. 15- 20  min. ved 180 grader. Jeg plejer at tage det ud og vende det lidt undervejs. Det skal føles tørt. Køl helt af inden det opbevares i lufttæt beholder. Server gerne sammen med frisk frugt.

Foto: Sara B. Clausen.

Hjemmelavet Musli :

Fordelen ved at lave det selv er jo at man kan vælge lige det man kan lide og tage udgangspunkt i hvad man har på lager. Til min har jeg brugt.

6 dl. Havregryn
2. dl.kokosflager
2 dl. blandede mandler og hasselnødder
2 dl. solsikkekerner
1 dl. små rosiner
1 dl. tørret Ananas ( kan lige så vel være tranebær, abrikos, papaya e.l.)
4 spk. flydende Honning
2 spk. kokosolie

Kokosolie og honning varmes op i en Wok eller stor sauterpande og de øvrige ingredienser, på nær rosiner og tørret frugt tilsættes. Ristes ved middel varme i ca. 10 min, mens det hyppigt vendes/rystes indtil det er blevet gyldent og sprødt. Tages af varmen og køler lidt. Rosiner/ tørret frugt tilsættes. Når det er kølet helt af, opbevares det på tætsluttende beholder.

Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på facebook:https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/195
446628068934

mandag den 12. september 2011

Spicy Kokos- & karry kyllingesuppe.

Her til aften, havde jeg brug for noget, der kunne jage en skræk i livet på en irriterende omgang forkølelse. Så jeg lavede denne skønne og dejligt varmende suppe.
jeg brugte til ca. 4 personer:

500 g. kylling brystfillet i tynde strimler.
2 store gulerødder i fine små stave.
4 cm. frisk ingefær, hakket fint.
1-2 fed hvidløg, hakket fint.
1  løg i tern.
1 frisk rød chili, uden kerner, i fine tern.
2 spk. lys soya
2 spk. Fish sauce
2 spk. gul karry pasta.
3 dl. Hønsefond.
1 dåse kokosmælk (light)
sesamolie, til stegning
hakket frisk koriander
salt og peber

1. kyllingebrystfilet i strimler, vendes med fishsauce og soya og marinerer i ca. 30 min. Imens har du tid til at hakke grøntsager m.m.
2. Kyllingestrimler svitses i lidt sesamolie, til de er brunet lidt. Herefter tilsættes løg, hvidløg, chili, Ingefær og gulerødder og svitses med ca.5 min.
3. Hønsefonden tilsættes efterfulgt af kokosmælk og den gule karrypasta. Det hele simrer ca.15 min.til sidst tilsættes friskhakket koriander og der smages til med salt og peber.

Mine børn kan godt lide nudler, så jeg kogte fuldkornsnudler og lagde en lille portion i midten af den dybe tallerken og hældte den varme suppe over. Men suppen er helt fin også uden.

Velbekomme :-)

Lækker gulerodskage

Denne opskrift har fulgt mig siden mine drenge gik i børnehaven og jeg fik den af en pædagog . Det lyder måske også sådan lidt "fodformet" med en gulerodskage (endda uden fedtstof)- men den er altså rigtig god og smager super dagen efter den er bagt, hvilket gør den velegnet til situationer, hvor man gerne vil kunne lave kagen på forhånd. Min ældste søn på 12 år, har netop haft den med til klassens time. jeg havde endda en portion hjemmelavet æblegrød som jeg kunne bruge i stedet for at købe æblemos. ( jeg gav den så lige en tur med stav blenderen). Vi er ikke så vilde med flødeost herhjemme så den fik almindelig glasur med drys af hasselnødder.

2 æg
250 g brun farin (5 dl)
500 g. Groftrevet gulerod
325. g mel (6 dl.)
1. tsk Bagepulver
2 tsk Natron
½ tsk Salt
2 spk. Vaniljesukker
3 tsk kanel
50 g. Kokosmel (1 dl)
2½ dl. Æblemos

Hvis du vil have den traditionelle Fødeostecreme på, skal du ydeligere bruge:

200 g. flødeost, naturel (Philadelphia light kan bruges)
125 g.blødt smør
125 g. flourmelis
2 tsk vaniljesukker.

Pisk Farin og æg godt så det er skummende og tykt. Rør Æblemos og de revne gulerødder i. Bland alle tørre ingredienser og tilsæt dem. Vend dejlen god sammen uden at piske luften ud af den. Hældes herefter i en bradepande( ca. 25x35 cm), beklædt med bagepapir. Bag kagen på midterste rille ca. 40 min. ved 190 grader. lad den køle af og pynt den herefter med glasur eller flødeostecreme. Det ser flot ud hvis du trækker bølgespor hen over med en gaffel.

Kagen smager næsten bedst dagen efter og holder sig frisk og saftig længe.

Gourmet Hot dog :-)

Det er blevet så populært med fancy gourmet hot dogs med hjemmelavet ketchup, særlige pickles, økologiske pølser fra en eller anden slagter i det østlige hjørne af Bornholm m.m. For nylig, blev den bedste gourmet hot dog,  med en sort pølse, kåret i Kbh. I går besluttede jeg, at jeg ville være med på beatet og selvom vi egentlig bare skulle have noget let, blev det så til Hjemmebagte Hot dog brød ( smager så meget bedre!) og som tilbehør marinerede rødløg, agurkesalat, ristede løg og div. dressinger m.m.

Opskriften på hot dog brød er som følger:
 (ca. 10 stk.)
50 g. gær
3 dl. lunkent vand
½ dl. olie
100 g. fuldkornshvedemel
500 g. hvedemel
1 æg
3 tsk. sukker
1 tsk. salt

æg til pensling.

Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt øvrige ingredienser.Ælt dejen til den er glat. Lad dejen hæve tildækket og lunt ca. 30 min. Form herefter dejen til 10 aflange pølsebrød, som skal lægges tæt i en bradepande beklædt med bagepapir. Lad hæve ca. 40 min til dobbelt størrelse. Pensl med æg og bag dem ved 200 grader i ca. 14 minutter.

Kombineret med en god kødfuld pølse og tilbehør efter smag, bliver det en skøn og børnevenlig ret som ikke er helt så usund som den gængse og smager væsentlig bedre. Velbekomme!